sunnuntai 17. helmikuuta 2013

About Spanish horror movies.

Kuten taisin mainitakin jossain postauksessa aiemmin, olen viime aikoina tullut katselleeksi aika runsaasti espanjalaista kauhua.

Pääsääntöisesti espanjalaiset kauhuelokuvat eivät ole niinkään pelottavia, kuin hienosti rakennettuja kokonaisuuksia. Tarina on hyvä ja tarkkaan mietittyä. Tosin tämä on vain mun mielipide, haha. Katson runsaasti kaikenlaisia kauhuelokuvia ihan laidasta laitaan, joista valtaosa on kamalaa kuraa ja vain hyvin, hyvin harvat onnistuvat todella hirvittämään ja herättämään sellaista karmivuuden tuntua. Kun elokuva on kuraa, se ontuu tarinassa, henkilöhahmoissa ja toteutuksessa, haha, mutta espanjalaisissa kauhuleffoissa yleensä toteutuu ainakin kaksi kolmesta noista mainitsemastani elementistä. Pelottavuus onkin sit asia ihan erikseen.

Joka tapauksessa! Olen nyt valmis listaamaan teille suosikkejani espanjalaisista kauhuelokuvista! Nämä pohjautuvat lähinnä viimeaikoina näkemiini, eivätkä kata kaikkia niitä leffoja joita olen katsonut. Mutta että saisitte vähän käsitystä.

Aa, ja tosiaan, jos teillä on mielessä joku leffa joka mun ehdottomasti pitäisi katsoa, niin ilmoittakaa!

Ensimmäiset asiat ensiksi:


[Rec] (2007)
Paikalliskanavan tv-reportteri ja hänen kuvaajansa tekevät ohjelmaa nimeltä "Sillä välin kun nukut" ja tutustuvat palomiesten toimintaan. Kaksikko seuraa palomiesten toimintaa hätäpuhelun seurauksena kerrostaloon ja siellä pimeään asuntoon, ja äkkiä joutuvat lukituksi talon paikalla olevien asukkaiden kanssa tuohon kyseiseen rakennukseen, jossa tapahtuukin sitten lopulta hirveitä.

Pakko sanoa, että rakastan tämänkaltaisia found-footage -leffoja ylikaiken. Totta kai niitä on tyrkyllä joka suunnasta, eivätkä kaikki ole toimivia, mutta ainakin tämä oli pätevä yksilö. Jenkithän ovat puuhastelleet tästä oman versionsa ja jatko-osiakin Recillä on kaksi, mutta ne ovat minusta ihan oma lukunsa... Jokin kuitenkin viehättää elokuvissa, jotka tapahtuvat vain ja ainoastaan yhdessä ja samassa paikassa. Kyllä se aikamoisen ahdistuneisuuden ja jännityksen tunteen luo kun ei ole mitään paikkaa minne paeta.

[Rec] on tähänkin päivään asti yhä yksi suosikkielokuvista kauhu-genren saralla.


The Uninvited guest (2004)
El habitante incierto

Mitä jos päästät tuntemattoman ihmisen asuntoosi käyttämään puhelintasi, mutta odoteltuasi kärsivällisesti keittiössä hän vain katoaa... vai katoaako sittenkään? Félix on arkkitehti, joka on juuri eronnut tyttöystävänsä kanssa ja asuu nyt yksin suuressa, hulppeassa talossa Barcelonassa. Piilopaikkoja talossa on runsaasti, mutta onko niitä niin paljon, että täysin ventovieras kykenisi piileskelemään talossasi sinun huomaamattasi? Vai onko Félix vain menettämässä järkensä?

Huolimatta siitä, että elokuva alkaa omaan makuuni hieman hitaasti, palkitaan odotus kuitenkin lopulta. Ehkäpä juuri tuntemattoman piileskely asunnossasi on se asia joka minua pelottaa, sillä useammin kuin kerran tuli pidäteltyä hengitystä ja purtua huulta jännityksestä. Ahdistavaa piileskelyä ja vainoamista! Epäuskoisia poliiseja ja tyttöystävä, joka pitää exäänsä hulluna! Leffan alkupuoliskolla Félix katsoo luontodokumenttia käistä, jotka munivat toisten lintujen pesiin ja joiden poikaset kuoriuduttuaan työntävät pesästä muut munat alas ja valtaa pesän ja emon itselleen. Sanoisin, että sama systeemi toimii aika mainiosti läpi koko elokuvan.


Mientras duermes (2011)

Heräät joka päivä turvallisesti kodistasi neljän seinän sisällä, omasta sängystäsi. Mutta kuinka turvassa oikeastaan oletkaan?

"César (Luis Tosar) työskentelee vahtimestarina Barcelonan hienostoalueella sijaitsevassa kerrostalossa. Hän on pidetty herrasmies, josta yhdelläkään asukkaalla ei ole pahaa sanottavaa, mutta ulkoisen kuoren alla kaikki ei kuitenkaan ole hyvin. César hautoo katkeraa kaunaa kaikkia onnellisia ihmisiä kohtaan, sillä hän ei itse ole kykeneväinen tuntemaan sitä. Yksi hänen pakkomielteiden kohteista on talossa asuva Clara (Marta Etura), jonka positiivisuus on kuin myrkkyä miehen sielulle." (Lähde)

Tästä elokuvasta mulla ei ole sanottavana kuin muutama asia. Ensinnäkin se, että jos et pitänyt stalkkereita juuri lainkaan karmivina, niin katsopa tämä pätkä, voi mieli muuttua ja äkkiä. Toiseksi; yllättävä loppuratkaisu ftw! Kolmanneksi; I loved it. Kyyniset ukot sänkysi alla nyt vain toimivat aika hyvänä ahdistuksen aiheuttajana.


Julian silmät (2010)
Los ojos de Julia

Julialla on sairaus, jonka seurauksena hän sokeutuu hitaasti. Hänen sisarensa, joka elokuvan alussa löydetään hirttäytyneenä oman asuntonsa kellarissa, kärsi samasta sairaudesta, mutta Julian mukaan sisarensa ei kuitenkaan ollut niin masentunut, että olisi halunnut päättää oman elämänsä. Sen tähden Julia - vielä kun kykenee näkemään edes jotakin - alkaa selvittää sisarensa kuolemaan liittyviä piirteitä epäuskoisena siitä, että kyseessä olisi todellakin ollut itsemurha, ja saakin pian selville siskonsa tapailleen mystistä miestä, jota kukaan ei tunnu koskaan edes nähneen - tai ainakaan kukaan ei muista miehestä mitään mainitsemisen arvoisia piirteitä.

Guillermo del Toron nimen esittely tietysti elokuvajulisteessa sai minut alkujaankin kiinnostumaan tästä kyseisestä elokuvasta, vaikka sittemmin selvisikin, että del Toro toimi vain ja ainoastaan tuottajana, eikä ohjaajana saatika käsikirjoittajana. Mutta hyvä niin, sillä muuten en olisi välttämättä koskaan tätä kyseistä elokuvaa tullut katsoneeksi. Päähenkilön vainoharhailu ja hiljalleen stressin takia nopeutuva sokeutuminen luovat mainiot puitteet potentiaalisesti kauhistuttavalle skenaariolle, vaikka lopulta iso osa leffan kauhistuttavuudesta tapahtuukin varsin kliseisillä pelottelukeinoilla kuten säikyttelyllä, musiikkivalinnoilla, hämärillä hiippareilla, pimeillä käytävillä jne... Siitä viis, minä ainakin pidin tästä kovasti. Pimeänpelkoista on helppo pelotella.


Películas para no dormir (2005-2006)
Six films to keep you awake:
La Culpa - Blame
Adivina quién soy - A Real friend
Cuento de navidad - A Christmas tale
La habitación del niño - The Baby's room
Para entrar a vivir - To let
Regreso a Moira - Spectre

Kuuden elokuvan kokoelma espanjalaista kauhua, jokainen elokuva toistaan kammottavampia! On kuoppaan loukkuun jäänyttä pankkiryöstäjää jota lapsiporukka kiristää, pikkuvauvoja häiriköiviä mystisiä hahmoja kehdon vierellä, sekopäistä vuokranantajaa, kimppuun käyviä sikiöitä, vanhaa kirjailijaa kummitteleva menneisyys ensirakkautensa menettämisestä ja teinityttöä, jonka mielikuvituskaveri on Texasin moottorisahamurhaaja. Mitäpä näitä suotta erittelemäänkään, jokainen on näkemisen arvoinen ja erilainen, kiitos kuuden eri ohjaajan. Lisää aiheesta voi lukea täältä.

Heh, musta ei ikinä tulisi elokuvakriitikkoa tai edes takakansitekstien kirjoittajaa. Mutta siitä viis, menkää ja katsokaa!

12 kommenttia:

 1. Hyrrrr, en kyllä uskaltaisi varmaan kattoo yhtäkään noista. Mulle jää niin hyvin mieleen kaikki kauhee.

  Oon tämän takia kattonut tosi vähän kauhuleffoja. Mutta tykkään ainakin The Others:sta ja The 6th Sensestä kun niissä ei ole sellasta väkivallan uhkaa. Tiiätkö onko niiden tapasia muita, koska mua kuitenkin kiinnostaa aaveet ja yliluonnolliset jutut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullekin jäi ennen, mutta olen katsonut näitä niin paljon, ettei enää hirveästi jännitä!-) Oletko nähnyt sellaista kuin Orphanage? Siinä olis hieman kummitusjuttuja!

   Poista
 2. http://dinoinpaleblue.blogspot.de/2013/02/new-blog-love.html
  -sydän sinulle koska blogisi on ihana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asdfhl mikä ihana yllätys, waah! Kiitos, tuli kyllä taas niin nurkan takaa kuin vain voi olla. :'D

   Poista
 3. Los cronocrímenes oli aika jänskä. T: Pulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaaa! Olin ihan unohtanut sen leffan olemassaolon! Yritin löytää sitä joskus aika kuumeisesti, mutta en löytänyt, ja sit unohdin. :c Jatkan etsintöjä. Kiitos muistutuksesta!

   Poista
 4. Mahtavaa lukea elokuva-arvosteluja tällaisella teemalla =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, hädin tuskin tätä miksikään arvosteluksi voi kutsua, mutta hienoa kuulla että pidit!-)

   Poista
 5. Rakastan espanjalaisia leffoja :)

  Hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista